Svensk fotboll

För den som älskar fotboll är Sverige inte ett dåligt land att leva i. Det svenska landslaget har under åren tagit hem två VM-brons, ett silver, ett OS-guld och två brons, vilket inte alls är dåligt. Det svenska landslaget har haft ett par gyllene eror, 1950-talet var en och 1990-talet en annan. I dag går det lite sämre men riktiga fotbollssupportrar vet att en ny gyllene era är i antågande för det svenska fotbollslandslaget.Det svenska damlandslaget är ett av de ledande fotbollslandslagen i världen och har tagit hem ett VM-silver och två VM-brons, detta på bara sju spelade VM. Damlandslaget har också tagit hem ett OS- silver.

Klubbfotboll

Svensk klubbfotbolls standard når inte upp till den nivå som klubbfotbollen i de stora fotbollsnationerna men är ändå inte dålig. Allsvenska lag attraherar spelare från utlandet och duktiga spelare i Allsvenskan går ofta vidare till storklubbar i Europa. Allsvenska lag har också gjort bra ifrån sig i de olika europeiska kupperna, dock inte så ofta. Förutom Allsvenskan, som är den högsta divisionen inom svensk klubbfotboll, finns det massvis av lägre divisioner, ända ner till division 8 och i Sverige finns det på herrsidan fler än 2 500 lag.Svensk damfotboll har vuxit starkt sedan 1980-talet och idag finns det närmare 180 000 aktiva spelare. Högsta serien är Damallsvenskan och Damallsvenskan är i absolut världsklass. Den var under några år den högst rankade damfotbollsligan i världen. Svenska lag har vunnit UEFA Women’s Champions League två gånger och svenska damfotbollslag har kommit tvåa fem gånger.

På skoj

Förutom landslag, allsvensk fotboll och fotboll i de olika divisionerna spelas det också massvis av fotboll mer på skoj i Sverige. Det finns korpfotboll för både herrar och damer där lag från arbetsplatser eller olika kompisgäng spelar mot varandra. Det finns även massvis av juniorfotboll, knattefotboll och det spelas fotboll på varje skolgård och i varje kvarter i Sverige, så visst är Sverige ett bra fotbollsland.